Lucruri stiute si totusi nespuse – secrete dezvaluite in imagini

         Iluminarea unui spatiu cu ajutorul lampilor si veiozelor este un must-have in designul interior, atat pentru spatiul de locuit cat si pentru birouri sau spatii publice. Fiecare incapere are nevoie de propriul  stil de iluminare: lumina ambientala sau de background, lumina directa pentru spatiul de lucru si birou, lumina de accent pentru a pune in valoare anumite elemente de decor. Putem imbogati in mod constant atmosfera cu un accent de lumina, la fel cum putem deasemenea strica unitatea designului prin folosirea gresita a surselor de iluminat.

Dahaus Design Noptiera

dahaus design

          Inainte de a achizitiona orice sursa de iluminat artificial, obligatoriu trebuie realizat proiectul si schema pentru amplasarea surselor de iluminat. Aceasta se face in functie de mai multi factori:

–         Modul de amplasare al mobilierului;

–         Destinatia spatiului: daca acesta este folosit cu precadere pe timpul zilei sau noaptea, daca este folosit pentru studiu sau pentru a petrece timpul liber;

–         Tipul pardoselii;

–         Procentul de lumina naturala ce patrunde in camera;

–         Pozitionarea spatiului;

–         Culorile folosite pentru decorarea peretilor

Vintage-Lamps-1Dahaus Design 14

bedroom-interior-design-7

Vintage-Lamps-4

            Lumina ambientala este un element pe care il putem iubi sau uri. Poate fi extrem de folositoare in unele situatii, poate indulci atmosfera dar ca fiecare element de decor, trebuie folosit in mod corect. Nu este recomandata in incaperile cu ferestre mari, prin care se primeste o cantitate relativ mare de lumina naturala, cu toate ca poate fi completarea perfecta pentru dupa-amiezele nu foarte insorite sau pentru seara. Lumina ambientala este obligatorie in schimb pentru spatiile destinate primirii clientilor sau pentru spatiul destinat servirii mesei.

Vintage-Lamps-13

Vintage-Lamps-8

 

          Spoturile reprezinta raportul perfect  intre detaliul de design si functionalitate. Pot fi folosite in cele mai neobisnuite locuri, cum ar fi colturile camerei sau la nivelul pardoselii, astfel incat fiecare raza de lumina sa creeze o anumita stare.

 Dahaus Design glossy

Dahaus Design nn01

          Iluminarea este extrem de importanta si pentru spatiul de servit masa. Trebuie sa fie subtila dar in acelasi timp stralucitoare. Cele mai indicate surse de iluminat pentru spatiul destinat dinningului  sunt candelabrele. Alegerea acestora trebuie sa fie facuta cu foarte mare atentie deoarece este important sa fie suficienta lumina cat sa nu fie creata o atmosfera sumbra, sa putem vedea ceea ce mancam, dar in acelasi timp, un candelabru nepotrivit ce produce prea multa lumina poate face ca atmosfera sa fie rece si personajele dramatice.  Lampile amplasate vertical pe pereti sunt o alternativa a candelabrelor dar cu conditia sa fie amplasate tot de catre un expert astfel incat sa nu fie stricat echilibrul spatiului.

Vintage-Lamps-11

Dahaus Design office

Vintage-Lamps-6

          In living avem o alta problema de evitat. Desigur ca fiecare sofa, canapea sau birou trebuie sa aiba propria sursa de iluminat, in functie de scopul folosit: pentru citit sau pentru relaxare. Inainte de a alege lampi pentru fiecare piesa de mobilier, trebuie sa facem o analiza a incaperii, mai exact cate umbre poate suporta. O aglomeratie de umbre create de fiecare lampa in parte poate face ca livingul sa arate ca un magazin cu articole de iluminat.

 Vintage-Lamps-18

Vintage-Lamps-1

          Led-urile se folosesc de obicei pentru a pune in valoare anumite zone ale incaperii dar si obiecte cu semnificatie personala. In functie de numarul operelor de arta pe care le detinem, putem pune accente pe tablouri, rafturi de carti, statuete, decoratiuni, obiecte personale, vaze sau orice coltisor drag noua. Avantajul LED-urilor este acela ca sunt elemente ascunse, se pot instala sub rafturi, in spatele rafturilor, sunt putin sau deloc vizibile, cu lumina slaba si consum mic.

2674da4f35e1db78a87af17257b4eb96

6869c22691e2e2e4885aa45609c27893

           Scarile interioare sunt un alt coltisor ce trebuie iluminat cu pricepere. Datorita designului neobisnuit, in diverse unghiuri si forme, este recomandat a se evita iluminarea din tavan deoarece este insuficienta si se creaza umbre ce pot fi periculoase si foarte nesigure, mai ales pentru copii. Putem instala in schimb spoturi sau lampi la nivelul scarilor, evitam astfel crearea umbrelor deoarece lumina cade direct pe trepte fiind uniform distribuita.

 p_lighting-stairca_1599114c

Dahaus Design Monocrom

           Desi pare usor, stabilirea surselor de iluminat poate parea o joaca, mai ales ca este o etapa finala in designul incaperii, insa dupa cum am vazut putem foarte usor sa trecem de la placut la sumbru, sa transformam o atmosfera relaxanta intr-o stare de anxietate. Recomandarea noastra este sa apelati la sfatul unui specialist ori de cate ori aveti ocazia, astfel incat spatiul de amenajat sa reflecte in totalitate personalitatea dumneavoastra.

Vintage-Lamps-7

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s