Semineul – romantism, utilitate sau stil?

Un semineu farmeca, incarca spatiul cu energii pozitive, ii multumeste deopotriva pe romantici si pe adeptii feng-shui.

Nu intamplator termenul popular folosit pentru semineu este acela de “camin”, aceasta pentru ca semineul reprezinta casa in intregul ei, este inima oricarui living si prin extindere a intregii familii. Despre utilitatea si farmecul semineului, nu are rost sa insistam. Coboara Mos Craciun pe aerisirea centralei pe gaz? Are farmec sa stai iarna langa caloriferul de tabla sa privesti cum ninge cu fulgi mari si sa spui povesti? Sau vezi scanteile jucause si auzi fibra lemnului trosnind daca te asezi langa calorifer? Simti mireasma lemnului proaspat ars si dogoarea ce izvoraste din caminul cu busteni? Daca raspunsul este “nu” la fiecare intrebare, atunci nu are rost sa ne mai intrebam care este utilitatea semineului.

 Instalarea unui semineu este o decizie foarte importanta ce trebuie bine cumpatata si mai ales luata la timpul potrivit. Semineul nu se poate monta oriunde si oricum. In primul rand are nevoie de cos adica de o strapungere in acoperis si neaparat de plansee, lucru ce influenteaza rezistenta casei. De aici putem concluziona ca momentul oportun pentru planificarea si montarea semineului este in momentul proiectarii casei.

Semineele pot fi impartite in functie de mai multe criterii, cel mai important fiind cel estetic. Astfel, avem 3 tipuri de seminee fiecare potrivit unui anume stil de casa: rustic, clasic si modern.

Semineul clasic se regaseste in constructiile opulente, se intalnesc mai ales in vechile vile interbelice. Decorau si incalzeau marile saloane in care se primeau musafiri de vaza sau se aduna familia. Erau elaborate ca forma, purtau blazoanele marilor familii, erau decorate cu piatra naturala sau caramida aparenta, eventual smaltuita. Acest tip de semineu nu merge in orice casa, este exclusivist, este nevoie de spatiu care sa il ceara.

semineu o2

semineu o 1

semineu o3

Semineul rustic de asemenea nu se potriveste decat unei case rustice. Are o hota sanatoasa mare si larga, de care se pot atarna vase decorative, trofee, diferite decoratiuni. Vatra e mare si deschisa si trosnetul bustenilor care ard aici se aude in toata incaperea. Exista doua tipuri de focare pentru seminee: din fonta si cele zidite, a caror alegere tine strict de preferintele noastre si de tipul de design pe care il abordam in amenajarea livingului.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

rustic1

rustic 3

Casele moderne insa, au nevoie de seminee sa le zicem moderne. Acestea pot fi variate ca forma in sensul ca pot fi alungite, prismatice, neregulate, eliptice. De obicei sunt prefabricate, singurul efort pe care trebuie sa-l facem este in montarea lor.

modern 1

semineu modern

modern

Semineul pe lemne este semineul in adevarata lui acceptiune. El nu doar incalzeste la fel ca toate celelelate, ci si farmeca. Evident cel mai fascinant semineu este cel cu camin deschis, care lasa mireasma bustenilor de brad sa inunde casa iar trosnetele sa rasune in tot livingul. Din pacate acest tip de semineu este si cel mai riscant: o simpla scanteie scapata din vatra poate provoca o adevarata tragedie. De aceea daca va hotarati la acest tip de semineu trebuie sa stiti dinainte ca are nevoie de un spatiu larg de siguranta in jurul lui din care sa fie excluse mocheta, covoare si orice alte materiale inflamabile. Daca nu va permiteti aceasta risipa de spatiu, puteti opta pentru semineu cu camin inchis, usa de sticla termorezistenta suporta temperaturi de pana la 700 grade Celsius fara sa se deterioreze. Desigur nu veti mai auzi trosnetul bustenilor, dar nici nu veti mai vedea masina de pompieri.

semineu dahaus 5

semineu dahaus

Semineul pe gaz este alternativa comoda a celui pe lemne, desigur cu plusurile si minusurile de rigoare. Printre avantaje putem include lipsa fumului rezultat prin ardere deci scaderea riscului de infundare a cosului de evacuare; termostat reglabil pentru setarea temperaturii; siguranta ce intrerupe gazul in cazul stingerii flacarii deci risc de explozie complet indepartat; alimentare fara nici un efort, fiind suficienta racordarea la sistemul de gaz fara a mai fi nevoie sa punem lemne constant. Dupa atatea avantaje bineinteles ca trebuie sa spunem si ce lipseste. Poezia. Povestea. Mireasma bustenilor. Trosnetul. Jarul care dogoreste. Bucuria efortului. Amintirea copilariei. Sufletul plin.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s